Juweel vervolg

Mensen die gekleurde punten / tekens (juwelen genoemd) in hun irissen hebben zijn de natuurlijke leiders. Het zijn verstandsmensen, analyseren makkelijk. Het zijn alerte en nauwkeurige onderzoekers tot in de kleinste details. Zij controleren zichzelf, situaties en anderen. Van nature zijn het de adviseurs, leiders, leraren, critici, wetenschappers. Ze overtuigen en stimuleren anderen door te praten. uiteraard kunnen juwelen ook bv creatief zijn, maar binnen dat gebied zullen zij dan toch weer leiders, adviseurs, etc. zijn, bv van een band of creatief gezelschap. Als ze goed in balans zijn kunnen ze uitstekend richting geven en doelbewust handelen. Het tonen van emoties gaat ze vaak wat minder goed af. Zij uiten zich meer door gebaren. Dit kan op de omgeving soms een afstandelijke indruk geven, terwijl dit er niet op hoeft te wijzen  dat ze niet betrokken of geëmotioneerd zijn. Juwelen hebben een hekel aan gezag , willen vrij zijn en kunnen erg kritisch zijn naar structuren. Ze zijn vaak intensief bezig met het uitstippelen van hun doelen.

 

Als ze lekker in balans zijn dan uiten ze zich door te zeggen 'ik weet dat het zo en zo is, volg me maar.' 

 

Als ze uit balans zijn dan kunnen verstrooid, twijfelachtig, geblokkeerd en onverzadigbaar zijn. Ze hebben dan angst voor kritiek, controle verlies. Er is dan behoefte aan intimiteit, maar tegelijktijdig zijn ze er bang voor.

 

Voor de juweel kan het behulpzaam zijn om te leren flexibel met situaties om te gaan, anderen te leren vertrouwen, toe te laten en zich te openen. Ze maken dan nog meer contact met het helder weten wat in ze verborgen zit. Juwelen voelen zich aangetrokken door de emotionele bloemmens. Deze hebben het vermogen om de juweel in contact te brengen / houden met zijn gevoel. Lees hier meer over bij het hoofdstukje relaties.

 

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze structuren. Veel staat beschreven in het boekje van Denny Johnson of volg een van onze workshops.

 

Voorbeeld 1

Bij de pijl zie je een bruine vlek. Dit noemen we een juweel. Maar op veel meer plaatsen zie je bruine stippen. Het juweel aspect is duidelijk vertegenwoordigd.

Voorbeeld 2

Bij de  pijl zie je een piepklein stipje. Ook dit is een juweel. In de uitwerking ervan kan deze erg krachtig zijn. Toch is het stroom aspect ook erg goed vertegenwoordigd. Zo'n combinatie van structuren noemen we dan 'stroom-juweel'. 

Voorbeeld 3

Rechtsonder (op de klok geprojecteerd heet dat op tussen half 4 en half 5) zien we enkele juwelen. Ook hier spreken we van stroom-juweel, maar het juweel aspect is meer vertegenwoordigd dan bij voorbeeld 2.



Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.