Stroom vervolg

Stroom structuren herken je aan de al dan niet strakke vezels die je in het iris ziet. We noemen deze vezels radiaire. In elk oog zie je deze terug, maar bij stromen zijn ze nadrukkelijk aanwezig. Stroommensen zijn meer intuïtief gericht, nuchter en 'aimabel'. Het zijn de mensen die graag onder de mensen zijn en met mensen werken. We noemen ze wel eens het cement van de samenleving, omdat ze zo goed verbinden kunnen. Het zijn de mediators, de therapeuten en sporters. Maar ook winkelmedewerkers en kantoorbedienden. Interactie met mensen is daarbij belangrijker dan hetgeen ze doen. Ze zijn lichamelijk gericht, dat wil zeggen ze sporten graag, kleding zich zorgvuldig (maar minder opvallend dan bv de bloem) en raken gemakkelijker hun medemensen of dieren aan. 

Hun voelsprieten staan voortdurend aan. Daardoor voelen ze snel of iets klopt of niet klopt, of een ruimte prettig is, etc. Het is ook hun valkuil. Omdat ze voortdurend prikkels opvangen van de buitenwereld is het belangrijk deze af te voeren en het zenuwstelsel tot rust te laten komen. Doen ze dat niet dan kunnen ze overprikkelt raken. Overspannenheid ligt op de loer. Voor stromen is het dan ook goed om de balans spanning - ontspanning goed in de gaten te houden. Sporten is in dit geval geen ontspanning, in de natuur wandelen bv wel.  

Raakt de stroom uit balans dan kan hij óf overspannen raken óf initiatiefloos worden. 'Er komt niets meer uit mijn handen'. 'Ik kom nergens toe'. Dat wordt dan ook nog eens versterkt door het feit dat stromen moeite hebben met veranderingen. Hierdoor kunnen ze initiatieven van andere gaan tegenwerken. Ook reageert de stroom dan vaak met overmatige controle en perfectie. Zij hebben de neiging om alles perfect te willen doen. Geen slechte eigenschap, maar het kan ook een staan in de weg worden en tot veel spanning leiden.

 

Stromen voelen zich aangetrokken door shakers. Deze mensen zijn de grote motivators en kunnen stromen stimuleren voorbij hun comfortzone te gaan. Omgekeerd kunnen de stromen het enthousiasme van de shaker wat temperen, zodat deze niet uit de bocht vliegt. Begrijpen partners dit principe, dan zijn het uitstekende scheppers.

 

Stromen zijn gebaat bij wisseldouches en sauna's. Ook het zgn. alternerend beweging, zoals apenkooien of circuittrainingen, zijn erg goed voor stromen. Het houd ze scherp en actief. Als ze zich daarnaast goed ontspannen, dan voelen deze mensen zich lekker thuis in zichzelf.

 

Stromen vormen de grootste groep mensen en deze zie je dan ook het meest terug als je in de ogen gaat kijken. Zoals als eerder gezegd, combineert een stroom zich  vaak met of een bloem of een juweel. We spreken dan van een gecombineerde structuur: stroom-bloem of stroom-juweel. De eigenschappen worden dan een combinatie van beiden. 

 

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze structuren. Veel staat beschreven in het boekje van Denny Johnson of volg een van onze workshops.Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3


In bovenstaande foto zien we een nagenoeg 100 % stroomstructuur. De vezels, radiairen genoemd, zijn duidelijk zichtbaar en lopen vanaf de pupil naar de rand van de iris. Als je goed kijkt zie dat dit niet overal het geval is. Met name aan de linkerkant is de rand van de iris donkerder gekleurd. Dit komt omdat er weinig tot geen radiairen aanwezig zijn. We noemen dit een gedeeltelijke ring van bestemming (zie verder).

Ook hier zie je veel radiairen. (De pijl geeft nog een andere structuur aan). De radiairen lopen verder door naar de rand. Ook zie je in deze iris lichte bloemstructuren, wat de persoon enkele bloemeigenschappen toebedeeld. Meestal zachtaardige mensen, die graag met mensen werken en van kunst houden (meer dan van het zelf maken).

Ook deze foto laat duidelijk de radiairen zien. Iets over half zes zie je een 'strakke' bloem. Belangrijk hierbij is dat de pupil vrij klein is. Dat trekt de bloem en de radiairen strakker dan die in werkelijkheid zijn. Tevens zie je dat de ring van expressie (die lichte gekartelde ring enkele mm van de rand van de pupil) dichter bij de pupil loopt dan bij voorbeeld 2. Ook dit trekt de radiairen strakker en duidt op een neiging tot introversie.Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.