Ringen


 

Binnen de Rayid kennen we vier zgn. ringen: de ring van harmonie, van expressie, van bestemming en van vastberadenheid.

 

De ring van wanhoop (despair) wordt als de vijfde ring beschouwd ofschoon die oorspronkelijk niet als een ring gezien werd. Deze ring wordt dan ook afzonderlijk besproken.

Ring van harmonie

De ring van harmonie herken je aan de (meestal lichte) stippen die als een deel van een cirkel op de iris liggen. Het kunnen er enkele zijn, maar sommige mensen hebben een hele cirkel. Ook de kleur kan verschillen. Van wit tot donker geel. Soms lichten ze duidelijk op. De ring op de foto ligt aan de buitenkant, maar de ring kan ook meer naar binnen liggen.

 

Lees verder

Ring van vrijheid

De wat oplichtende ringen op deze foto noemen we de ringen van vrijheid. Ook deze kunnen klein en kort zijn of, zoals hier, veel in aantal. In de klassieke iriscopie worden ze krampringen genoemd. De naam is een beetje verwarrend. Ik zou ze ook ring van rechtvaardigheid willen noemen. Als de pupil zich verwijdt worden de ringen duidelijker zichtbaar.

 

Lees verder

Ring van bestemming

Deze mooie ring, die zich wat donker aan de rand van de iris laat zien, noemen we de ring van bestemming. Meestal ligt die aan de zijkant, zowel aan de kant van de neus  als aan de kant van de slaap. Maar de ring kan ook helemaal rond zijn. Het lijkt alsof de vezels ( de radiairen) zich wat teruggetrokken hebben, of niet helemaal naar buiten toe doorgegroeid zijn.

 

Lees verder

Ring van vast-beradenheid

De andere ringen zijn vanaf de geboorte goed zichtbaar. Deze ring van vastberadenheid wordt in bijna alle gevallen pas zichtbaar zo rond het 40ste jaar en je ziet ze het best bij oudere mensen.

Op de foto zie je wel een hele duidelijke. In de praktijk zie je meestal dat het bovenste gedeelte van de buitenrand van de iris bedekt is. De ring ligt als het ware op de iris.

 

Lees verderOpmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.