Shaker vervolg

De shaker herken je in de iris door de combinatie van openingen (bloemen) en pigmentvlekken (juwelen). Het woord shaker is afgeleid van ontzettende beweeglijk karakter van de persoon. Dit wordt veroorzaakt door de dynamiek waarin hij zich bevindt. Enerzijds in het emotionele bloem veld, anderszijds in het mentale juweel veld. Ideeën en creativiteit wisselen elkaar voortdurend af en leiden tot een eindeloze stroom van ontwikkelen, zien van mogelijkheden en ondernemerskracht. Shaker zijn dan ook geen zitters. Voor hen is over het algemeen de school een ramp. Niet dat ze niet kunnen leren, maar uren op een stoel zitten vinden ze zonde van de tijd en maakt ze onrustig. De energie kan zijn weg niet vinden en hoopt zich op. Het gevolg kan zijn dat ze zich gaan afzetten of allerlei verbeteringen voorstellen van het systeem. Dat kenmerk de positief ingestelde shaker. Organiseer je iets, heb je een bedrijf of winkel, of een goed idee, de shaker zal altijd mogelijkheden zien om het te verbeteren. Soms tot ergernis toe, om dat het oprekken van grenzen niet voor iedereen weggelegd is. Toch groeit de 'wereld' door de drijfkracht van deze actiegerichte mensen. Initiatiefrijk als hij is zal hij gaan voor groot, en nog groter.

 

Het zijn de pioniers, uitvinders, ontdekkers en zakenmensen. Zij zetten liever een keten van winkels op, dan dat zij zelf in de winkel voor de verkoop zorgen. Daar nemen ze personeel voor aan (stromen als verkopers, juwelen als managers, en bloemen als creatieve vormgevers). Succes  en mislukking kunnen elkaar afwisselen, maar de shaker zal optimistisch blijven doorgaan, lerend van zijn inschattingsfouten. Bij mislukking kan de shaker wel erg in de put zitten en kan zijn falen tot depressie leiden. Steun van een stroom zal dan goed doen. De rust van de stroom ankert de shaker weer en na niet al te lang zullen de ideeën weer ontstaan. Onbewust voelen ze zich tot stromen aangetrokken en kunnen daar hele dynamische relaties mee aangaan.

 

Als de shaker uit balans raakt door teveel inspanning of teveel tegenwerking, dan kan hij tiranniek worden en de grenzen van zijn 'onderdanen' gaan overschrijden en zo de groep gaan ontwrichten. Ook kan het leiden tot (bijnier)uitputting. Het voelen van de begrensdheid van het lichaam valt niet mee. Dat is ook hun weg. Contact krijgen en houden met het fysieke lichaam. Dat kan bv door Tai Chi, Qi Gong, 20 minuten per dag rustig liggen. Een weldaad voor ze, als ze tenminste tijd ervoor vrij maken. Intensieve sporten is niet perse slecht voor ze, maar brengt niet de rust en verbinding waar ze onbewust zo naar verlangen. Zijn ze in balans dan ervaren ze vreugde en innige dankbaarheid.

 

Als zij leren te plannen, zich te verbinden, dan ervaren ze verandering, een gevoel van relevantie en bezieling. 

 

 Er is nog zoveel meer te vertellen over deze structuren. Veel staat beschreven in het boekje van Denny Johnson of volg een van onze workshops.

 

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3
Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.